Zachtaardig Annalies van Eerde

Ik ben Annalies van Eerde, beeldend kunstenaar in hart en nieren. Opgeleid als docent tekenen-schilderen aan de Hogeschool voor de Kunsten in Amsterdam.

Natuurlijk materiaal zoals pure schapenwol inspireert enorm en biedt mij een prettige connectie met de natuur. Opgegroeid aan de Noord Hollandse kust bezoek ik met grote regelmaat de duinen en zee. Elke keer anders, elke keer verwondering. Dit kun je terugzien in veel van mijn werkstukken.

Waarschijnlijk ben ik een van de pioniers in het ‘vachtvilten’ : het vervaardigen van een schapenvacht van vilt door het gebruikmaken van de pure geschoren wol, een duurzaam diervriendelijk product.

Vanaf 2009 geef ik les in deze bijzondere ambachtelijke techniek, en dat doe ik nog steeds met veel plezier. Velen zijn na mijn viltworkshops zo enthousiast geworden dat ze voor zichzelf zijn begonnen.


Akoestische wandkleden – Groot werk

Mijn persoonlijke signatuur is de schilderachtige landschappelijke benadering door het werken met o.a. ruwe wol. Ik meng wol en vezels en vilt deze d.m.v. water en olijfzeep tot een vaste stof, het vilt. 
De wandkleden van wol hebben een landschappelijke “feeling” die de natuur heel nabij laat beleven. 

Ik merk dat er momenteel een grote behoefte aan ‘echt’ en eerlijk materiaal als wol, hout, leem, dat leidt tot ”verzachting” van ruimtes.  De wandschilderijen van vilt halen de natuur een beetje naar binnen en draagt bij aan een warme zachte sfeer. Wol is bovendien brandwerend, isolerend, en stofwerend.

Vilten is een oud ambachtelijke proces met wol, water, olijfzeep en spierkracht. Een ecologisch en duurzaam procedé.


Klein werk

Behalve viltdesign werk ik thuis vanuit mijn studio en maak ik o.a. inkt-tekeningen, collage’s en ecoprints. Ecoprints zijn afdrukken van botanische materiaal die hun natuurlijke kleurstoffen tonen op papier of stof na een stoomproces.


Werkruimte-locatie

De fijne atelierruimte in het landelijke dorpje Nes a/d Amstel van Dorie van Dijk leent zich uitstekend voor het maken voor het grotere viltwerk.

Mijn huis in Amsterdam is ruime en licht en is inmiddels zo ingericht zodat ik ook thuis goed kan werken.

Het is voor mij ook goed mogelijk om bij u op locatie workshops te verzorgen.